MODERNAUS MENO CENTRO PASTATO VILNIUJE PROJEKTO ARCHITEKTŪRINIS PASIŪLYMAS

MODERNAUS MENO CENTRO PASTATO VILNIUJE PROJEKTO ARCHITEKTŪRINIS PASIŪLYMAS
Kontekstas
MMC pastato vieta yra viena gražiausių ir įdomiausių vietų miesto centre. MMC sups išraiškinga urbanistinė erdvė – Neries krantinė, Baltasis ir Geležinio Vilko tiltai, Nacionalinė dailės galerija, verslo ir administraciniai dangoraižiai. SESKINES KALNAS MMC pastatą patogu pasiekti pėsčiomis iš miesto centro, gerą pasiekiamumą garantuoja ir greta esančių arterinių gatvių tinklas (Konstitucijos pr., Geležinio Vilko g., (Lūkiškių g. negerai si gatve kitame krante ir ji nearterine ir visai nesvarbi).
MMC pastato sklypas išsidėstęs parterinėje krantinės dalyje. Siekiant išsaugoti vertingą daugiaplanį krantinės siluetą bei jį papildyti, savotiškai „baigti formuoti“, ( jis baigiamas formuot – statant pastatus liko tik kelios vietos ) MMC pastatą siūlome statyti sklypo apačioje (tai kartu leistų ir nedarkant kraštovaizdžio, neužstojant kitų pastatų, išgauti maksimalų pastato aukštį ( cia dabar koks aukstis niekas nesiekia maksimalaus aukscio siekta kontekstualumo???).
Pasirinkus siūlomą horizontalų, švelniai asimetrišką tūrį, MMC pastatas ne tik aiškiai matysis iš kitos kranto pusės, bet ir paryškins dešiniojo kranto silueto daugiaplaniškumą.
Siekiant išsaugoti krantinės žalumos bei pastatų balansą kaip išskirtinį Vilniaus kraštovaizdžio bruožą, tikslinga pastato kompoziciją formuoti gretimų pastatų (Nacionalinės galerijos, VCUP, „Forum Palace”) principu. MMC pastato tūrį siūlome komponuoti iš neaukštų pailgų apatinio ir viršutinio tūrių. Tai leistų jautriai ir subtiliai įlieti naująjį pastatą į krantinės siluetą bei fone esančią urbanistinę struktūrą.
Koncepcija „Gyvas stogas”
Ar daug Vilniaus pastatų gali pasigirti architektūriniu ir funkciniu išskirtinumu? Pasirinkus „Gyvo stogo“ koncepciją MMC pastatas, viena vertus, organiškai įsilies į kraštovaizdį, kita vertus, galės didžiuotis didžiausiu visuomeninės paskirties stogo plotu.
Labai jau mintis sokineja
Įvertinus būsimo pastato matomumą iš Konstitucijos pr. bei greta esančių aukštuminių pastatų, galimą naujo tilto atsiradimą, verta prisiminti vieną iš 7-nių pasaulio stebuklų – kabančius Babilono sodus – ir paversti MMC pastato stogą gyva ekspozicija, nuolat besikeičiančių meno kūrinių ir renginių sodu. Čia galėtų būti rengiamos prezentacijos, skulptūrų ekspozicijos, dailininkų plenerai, renginiai visuomenei.
„Gyvą stogą” matys visi, o patekti ant jo bus galima tik iš MMC pastato. Taip ne tik paskatinsime daugiau lankytojų susipažinti su MMC ekspozicijomis, bet bus laimėta ir papildomo ekspozicinio ploto.
Architektūra
MMC pastato tūrį siūlome skaldyti. Taip sukuriama moderni fasadų dinamika bei gretimiems pastatams artimo mastelio įspūdis. Paryškinant pastato kontekstualumą atskiros pastato tūrio dalys asimetriškai orientuojamos į aplinką: Baltąjį tiltą, Nerį, Konstitucijos pr.
Įvertinus aplinkiniams pastatams būdingą modernizmo stilistiką, kuriant MMC pastato projektą prisimintos modernizmo ištakos, BAUHAUS mokykla. Atsižvelgus į šios tradicijos principus (funkcionalumas ir minimalistinė elegancija), siūlomo MMC pastato formos yra lakoniškos, stačiakampės, atspindinčios vidaus funkcijas.
Užapvalinti fasadų kampai, švelni asimetrija – duoklė romantiškam Vilniaus kraštovaizdžiui, subtiliam upės vingiui bei vis augančiai šių laikų žmonių meilei organiškoms, aptakioms formoms. Sekant Bauhaus tradicija, vidaus ir išorės detalės, kur tik įmanoma, kuriamos pasitelkus šiuolaikines technologijas.
Siekiant pastato matomumo ir atpažįstamumo, įėjimas į pastatą išryškinamas MMC logotipu, aiškiai suvokiamu ir iš tolimiausių kairiojo upės kranto vietų.
Vidaus erdvė. Pirmame aukšte numatoma įėjimo patalpų grupė, kavinė, kūrybinės dirbtuvės, universali salė, administracinių patalpų grupė ir šalia jos saugyklų patalpų grupė. Antrame aukšte numatomos ekspozicijos patalpos. Atvira viešoji erdvė numatoma prie įėjimo, kavinės ir universalios salės po antro aukšto konsoliniais tūriais.
Vertikaliems ryšiams numatyti laiptai bei liftai. Sprendžiant pastato funkcinius ryšius siekta racionalių, ergonomiškų, psichofiziologinių sprendimų.
Lauko šviesos patekimui numatyti uždarus ekspozicijų tūrius jungiantys stikliniai intarpai, per kuriuos šviesa patektų ir į pirmo aukšto patalpas. Ekspozicijų salėse eksponuojamus meno kūrinius siūlome apšviesti nukreipiamais šviesolaidžiais, kurie į kupolą patenkančią lauko šviesą skleidžia lęšių pagalba.
Srautų formavimas
Norint įtraukti MMC pastatą į aplinkinius pėsčiųjų srautus bei padaryti patogiau prieinamą ir pasiekiamą iš įvairių vietų (tiek iš Konstitucijos pr., tiek nuo krantinės pusės), siūlome iš abiejų pastato pusių, šlaite, įrengti laiptus.
Įvažiavimas į sklypą bei pagrindinis įėjimas orientuotas į Nerį. Transporto priemonės parkuojamos plote tarp pastato ir Upės g. Atsiradus didesniam parkavimo poreikiui, ateityje automobilių stovėjimo aikštelę galima plėsti vakarinėje sklypo dalyje, kartu išsaugant esamą reljefą bei vertingus medžius. Įgyvendinant šį pasiūlymą reikėtų suformuoti atskirą įvažiavimą iš perspektyvinio pravažiavimo tarp Konstitucijos pr. ir Upės g.
Šiaurinėje sklypo dalyje esančius vertingus medžius siūlome išsaugoti, šlaitą labiau apželdinti. Taip būtų paryškintas žaliasis intarpas, galintis tarnauti kaip lankytojų rekreacinė zona. Šioje vietoje taip pat galėtų vykti įvairūs atviri renginiai.

2011, Darbai, Komerciniai, Metai , ,